sunnuntai 16. lokakuuta 2011

20% vuonna 2050 ei ole sama kuin 2020

Uusin Talouselämä uutisoi, että ilmastotavoitteesta tuli mahdoton. Metsäteollisuuden alasajo tekee Suomelle EU:ssa sovittujen päästötavoitteiden saavuttamisesta entistä vaikeampaa. Samoin tuulivoimaloiden rakentaminen kangertelee pääosin hitaan kaavoituksen takia. Näistä haasteista siirryttiin jutussa sujuvasti siihen, että tavoitteiden määraikoja pitää vain siirtää, ehkä jopa vuoteen 2050 asti Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Riku Huttusen mukaan.

EU:n ilmastopolitiikka- ja tavoitteet ovat olleet muihin teollisuusmaihin verrattuna varsin kunnianhimoisia, joskaan eivät luultavasti edes maailmanlaajuisesti toteutettuna riittäviä kuuluisan kahden asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Yleisesti ihmisillä on vaikeuksia käsittää, että hiilidioksidipäästöt akkumuloituvat ilmakehään. Kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen prosentin päästötavoitteiden saavuttaminen vuonna 2050 vuoden 2020 sijaan on täysin mieletön ajatus. Ilmaston kannalta päästöjen vähentämisen idea ei ole laskea päästöjä tiettyyn prosenttiin jostain vertailuvuodesta, vaan rajoittaa ilmakehään pääseviä kasvihuonekaasuja. Jos päästövähennystavoite nimellisesti saavutetaan 30 vuotta myöhässä, on ilmakehän hiilidioksidipitoisuus aivan merkittävästi korkeampi, kuin jos tavoite saavutettaisiin määräajassa.

Huttunen ja uutisessa myös haastateltu Sanna Perkiö eivät tunnu punnitsevan ilmastotavoitteiden lykkäämisen tai käytännössä hylkäämisen aiheuttamia ongelmia. Jos maapallon nykyisin elinkelpoiset alueet halutaan myös jatkossa olevan sellaisia, pitää teollisuusmaiden päästöjen olla jo hyvää vauhtia menossa nollaa kohti vuonna 2050. Ilmastonmuutoksen tapaisen ongelman edessä ei kannata alistua fatalismiin, että jos metsäteollisuus lähtee, niin Suomi ei tavoitteitaan saavuta. Talousongelmista huolimatta jotain on vain keksittävä ja tehtävä. Jos vuonna 2050 kilautellaan sampanjalaseja vuoden 2020 20%:n tavoitteen saavuttamisesta, kuten Huttunen visioi, elämme vuosisadan lopussa hyvin erilaisessa ilmastossa, joka olisi luultavasti hyvin tuhoisaa maailman köyhimmille kansoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti