maanantai 23. toukokuuta 2011

Kevätseminaari: Mistä vaaleissa vaietaan?

Jo perinteeksi muodostuneessa hippifyysikoiden kevätseminaarissa oli tänäkin vuonna nimekkäitä puhujia eri aloilta: TkT Pentti Malaska, ympäristöpolitiikkakeskuksen tutkija Jari Lyytimäki sekä valtio-opin lehtori Kari Paakkunainen.

Pentti Malaska puhui planetaarisesta näkökulmasta kestävän kehityksen fysiikkaan. Malaska painotti kertakäyttöperiaatteen mahdottomuutta tällä planeetalla ja valaisi yleisölle, miten muun muassa uuskasvun politiikkaa käyttämällä tilannetta voisi korjata. Tärkeitä elementtejä ovat esimerkiksi kierrätys, väestönkasvun hallitseminen, elintason alentaminen, kulutuksen immaterialisaatio sekä elämänlaadun amaterialisaatio.

Jari Lyytimäki Suomen ympäristökeskuksesta kertoi ilmastoviestinnän vaikeudesta ja vaikuttavuudesta yhteiskunnassamme. Lyytimäki latasi tilastoja sanan "ilmastonmuutos" maininnasta Helsingin Sanomissa viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta ja osoitti, että ilmastonmuutoksesta puhutaan nykyisin suhteessa enemmän ja että tietyt tapahtumat herättävät ihmisissä hetkellistä keskustelua ja kiinnostusta ilmastonmuutosta kohtaan.

Kari Paakkunainen piti energisen ja ajan hermoilla olevan esityksensä vaalien teemoista: hän vertaili eri puolueiden lähtökohtia ja teemoja vaaleihin liittyen ja pohti nuorisopoliittisten toimijoiden kenttiä riskiyhteiskunnan murroksessa. Paakkunaisen kritiikki osui myös edellisten puhujien siivittämänä kasvuyhteiskuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti